במשנה, בתענית נאמר: "לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים". מעלת ט"ו באב היא בכך שחל מיד לאחר הצער והמכאוב של תשעה באב. חג ט"ו באב קדם לחורבן בית המקדש והיה יום חג המוני, כפי שנאמר בתלמוד: "אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמישה עשר באב וכיום הכיפורים, שבהם בנות ירושלים יוצאות בכלי לבן (בגדים) שאולים, כדי לא לבייש את מי שאין לה, ובנות ירושלים יוצאות וחולות (רוקדות) בכרמים.." תמה תקופת הקציר, נאספו הפירות, ואוחסנו במחסנים, זה הזמן לבחור אישה ולבנות בית.
מה קרה ביום זה?
פסקו למות מתי המדבר: בשל חטא המרגלים נגזר על כל דור יוצאי מצרים למות במדבר. בכל שנה בתשעה באב (יום בו חטאו) כל הגברים חפרו קברים ונכנסו פנימה, אלו שלא מתו יצאו מקבריהם. בשנה האחרונה לפני הכניסה לארץ נותרו 15 אלף שחפרו את קברם, ולא מתו. חיכו עד ט"ו באב ואז הבינו שנסלח להם. יצאו וחגגו את ההצלה הגדולה שהיתה להם.
מה הקשר בין זה לחתונות?!
ביום זה הותרו השבטים להינשא אלו לאלו. תארו לכם שהייתם צריכים למצוא זיווג רק מבני השבט שלכם. הסיבה הייתה כלכלית, שאדם שנישא לבת שבט עלול לקחת את הנחלה שלו לשבט אחר. סיבה השניה: לאחר מעשה 'פילגש בגבעה', שלאחר המעשה הנורא שעשו בני שבט בנימין, נשבעו שלא יתחתנו אתם, והייתה סכנת הכחדה לשבט, בט"ו באב בוטל האיסור, ונעשה כיום חג. יש עוד שלוש סיבות לחגיגות היום והם: ביטול המחסום לירושלים, פסקו לכרות עצים למערכה של בית המקדש, והתירו לקבור את מתי העיר ביתר.
ביום זה נמחל לנו ולכן אנו יוצאות במחול!!!
מאחלת זיווגים הגונים בשמחה ובטוב לבב
יהודית